Begrippenlijst

Hieronder een lijst met de belangrijkste begrippen die op onze website voorkomen.

CPGPU computing
GPGPU (General-Purpose computing on Graphics Processing Units) is het gebruikmaken van een GPU (graphics processing unit), welke hoofdzakelijk belast is met het aansturen van de graphics van computerprogramma’s. GPU's zijn te vinden op videokaarten voor pc's, ze kunnen geïntegreerd zijn in central processing units (CPU) en ze zijn verkrijgbaar als losse module.

ISO 7637-2
E-mark-normering voor automobielindustrie.

PoE
Power over Ethernet of PoE is een technologie om stroom en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en zeer kleine computers zoals embedded systems en tabletcomputers van stroom te voorzien. Gelet op het beperkte vermogen dat een netwerkkabel kan overbrengen, is deze techniek niet haalbaar voor grotere verbruikers zoals servers of werkstations.

Het gebruik van PoE maakt een extra voedingsadapter overbodig. Dit is vooral handig als het netwerktoestel ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via het stopcontact moeilijk haalbaar is.

ITxPT
Informatietechnologie voor openbaar vervoer maakt interoperabiliteit tussen IT-systemen in mogelijk. Dit werkt door het aanbieden van openbare specificaties van IT-architectuur op basis van standaarden met open interfaces voor IT-systemen aan boord.

TCO
Kosten van het gebruik van de hardware (inclusief aanschaf, software, onderhoud, etc.).

UL555S
Fire & smoke-voorschriften aan boord van treinen, waaraan elektronische apparatuur moet voldoen.