Begrippenlijst

Hieronder een lijst met de belangrijkste begrippen die op onze website voorkomen.

Actuator
Apparaat dat iets in beweging kan brengen.

CPGPU computing
GPGPU (General-Purpose computing on Graphics Processing Units) is het gebruikmaken van een GPU (graphics processing unit), welke hoofdzakelijk belast is met het aansturen van de graphics van computerprogramma’s. GPU's zijn te vinden op videokaarten voor pc's, ze kunnen geïntegreerd zijn in central processing units (CPU) en ze zijn verkrijgbaar als losse module.

CPU-Kaart
Een CPU kaart is een printed circuit board (PCB) en bevat de centrale processor (CPU) van een computer. CPU-kaarten worden gespecificeerd door de klokfrequentie van de CPU, het type bus, alsmede andere functies en toepassingen.

DDoS-aanval
Een Distributed Denial of Service aanval, ook wel DDoS genoemd is een cyberaanval waarbij ontzettend veel verkeer naar computers, computernetwerken of servers worden verstuurd waardoor deze onbruikbaar worden voor de normale gebruiker. Je kunt dit vergelijken met een file, maar dan op het internet.

ECU
Een Electronic Control Unit of ECU is de motormanagement computer van uw auto of scooter en cruciaal voor het functioneren van de motor.

Embedded Computer / Embedded Hardware
Een embedded computer is ontworpen om 1 taak constant en voor een lange periode betrouwbaar uit te voeren. Hierdoor kan het ontwerp van een embedded computer kleiner zijn en minder stroom verbruiken dan een standaard kantoor PC. Een embedded computer is vaak onderdeel van een groter systeem en worden daardoor in de meest uiteenlopende omgevingen gebruikt.

EMC bestendig
Volgens de normen het in staat zijn van een onderdeel, apparaat, systeem, ... om in zijn elektromagnetische omgeving naar wens te functioneren, zonder hierbij zelf storingen toe te voegen aan zijn eigen elektromagnetische omgeving.  

ESD
Als een met statische elektriciteit "opgeladen" mens een geleider aanraakt dan ontstaat er een razendsnel miniatuurvonkje en dat is dus een ESD of Electrostatic discharge, in het Nederlands: een elektrostatische ontlading. Zo'n ESD is bijvoorbeeld in staat om elektronische onderdelen zoals aanwezig op printplaten te beschadigen zonder dat we dat merken. In onze productieruimte ligt een ESD veilige vloer en werken onze productiemedewerkers met ESD preventie middelen.

Gateway
Een gateway is ook een apparaat dat zorgt voor de vertaling en daarmee ook voor de verbinding van twee incompatibele netwerken.Op het internet of in een bedrijfsnetwerk verzorgt een gateway daarmee de verbinding met andere netwerken.

Laserverstrooiingsmeting
Bij een laserverstrooiingsmeting wordt een laserstraal door een goed verspreid deeltjesmonster geleid en wordt de deeltjesgrootte gemeten door de intensiteit van het geproduceerde verstrooide licht te detecteren.

IEC 60297-3-100
Mechanische constructies voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-100: Algemene afmetingen van frontpanelen, laden, chassis, rekken en kasten

IEC 60297-3-101
Mechanische structuren voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-101: Laden en bijbehorende insteekeenheden

IEC 60297-3-102
Mechanische structuren voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-102: Injectie/extractie handvat

IEC 60297-3-103
Mechanische structuren voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structuren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-103: Sleutelen en uitlijningpen

IEC 60297-3-104
Mechanische constructies voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-104:Connector gebonden interfaceafmetingen van laden en insteekeenheden

IEC 60297-3-105
Mechanische constructies voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-105: Afmeting- en ontwerpmaatregelen voor het 1U hoge chassis

IEC 60297-3-106
Mechanische structuren voor elektronische apparatuur - Afmetingen van mechanische structruren van de 482,6 mm (19 in) series - Deel 3-106: Aanpassingsafmetingen voor lades en chassis van toepassing op metrische kasten of rekken met betrekking tot IEC 60917-2-1

Industriële pc-systemen
Een industriële pc is een computer die bedoeld is voor industriële doeleinden (productie van goederen en diensten), met een vormfactor tussen een mini-desktop computer en een serverrek. Industriële pc's hebben hogere betrouwbaarheids- en precisienormen en zijn over het algemeen hoger geprijsd dan consumentenelektronica.

ISO 7637-2
E-mark-normering voor automobielindustrie.

LoRa
Communicatietechnologie “Long Range” waarmee communicatie tussen twee punten (P2P – Peer-to-Peer) over lange afstanden mogelijk is

LoRaWAN
Netwerkcommunicatieprotocol, gebaseerd op de LoRa-technologielaag, waarmee u kunt netwerken met een set basisstations

PoE
Power over Ethernet of PoE is een technologie om stroom en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en zeer kleine computers zoals embedded systems en tabletcomputers van stroom te voorzien. Gelet op het beperkte vermogen dat een netwerkkabel kan overbrengen, is deze techniek niet haalbaar voor grotere verbruikers zoals servers of werkstations.

Het gebruik van PoE maakt een extra voedingsadapter overbodig. Dit is vooral handig als het netwerktoestel ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via het stopcontact moeilijk haalbaar is.

ITxPT
Informatietechnologie voor openbaar vervoer maakt interoperabiliteit tussen IT-systemen in mogelijk. Dit werkt door het aanbieden van openbare specificaties van IT-architectuur op basis van standaarden met open interfaces voor IT-systemen aan boord.

ROS en ROS 2
Het Robot Operating System (ROS) is een open source cross-platform framework voor robot software ontwikkeling. ROS 2 is een doorontwikkeling van het oorspronkleijke ROS platform. ROS 2 biedt veel meer mogelijkheden en complexiteit. Meer info op https://en.wikipedia.org/wiki/Robot_Operating_System.

SOSA
Sensor open systeem architectuur is een initiatief van Avionica experts van de Amerikaanse luchtmacht om een ​​standaard elektronica architectuur te definiëren voor complexe intelligentie-, bewakings- en verkenning sensorpods (ISR) in militaire vliegtuigen.

TCO
Kosten van het gebruik van de hardware (inclusief aanschaf, software, onderhoud, etc.).

UL555S
Fire & smoke-voorschriften aan boord van treinen, waaraan elektronische apparatuur moet voldoen.